RSS

Arhive pe categorii: Uleiurile esentiale

Uleiul esential de musetel

musetel

Uleiul esential de musetel este unul dintre cele mai calmante uleiuri esentiale de aceea este un relaxant excelent. Este considerat non-toxic si non-iritant. Se extrage din florile vestitei plante , prin distilarea cu aburi. Are un miros ierbos, usor fructat ,cu note florale , de mijloc.
Beneficiile lui pentru sanatate sunt multe si se datoreaza proprietatilor sale ca: antidepresiv, antiinflamator, cicatrizant, analgezic, febrifug , sedativ, digestiv, tonic, bactericid, sudorific, antiinflamator, antiinfectios, vermifug, antispastic.
Este bland si bine tolerat si isi gaseste utilitatea in diferite afectiuni:
-insomnii
-migrene, dureri de cap
-depresie
-febra
-alergii
-gastrita
-colici
-anemie
-probleme menstruale
-dureri de dinti, abcese
-tensiune arteriala

Poate fi utilizat in problemele pielii precum acnee, eczeme, dermatite, răni, piele uscată și afecțiuni alergice. Este foarte bun in aromaterapie, unguente, lotiuni, creme, sampoane, balsamuri, apa de gura, uleiuri de masaj sau diluat in apa de baie, reducand durerile musculare, stresul si migrenele.

Uleiul esential de musetel se combina bine cu lavanda , geraniumul, bergamota, salvia, iasomia , arborele de ceai ,ylang-ylang, grapefruit ,lamaie si trandafir.

Nu este recomandat in sarcina si alaptare.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 30 martie 2015 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , ,

Uleiul esential de cimbru

 

Imagine

Cimbru, considerat si un antibiotic natural, este un arbust originar din Europa, cu frunze si flori aromate, cunoscut si folosit in medicina inca din antichitate. Acum s-a raspandit si este folosit in intreaga lume in bucatarii ca un codiment, cat si pentru tratarea unor afectiuni interne si externe.

Uleiul esential este extras prin distilarea cu vapori a florilor si frunzelor proaspete. Este un ulei cu nota de mijloc si cu un miros puternic, ierbos. Proprietatile terapeutice ale acestui ulei nu sunt putine. Dintre ele putem aminti: expectorant, antibacterian cu spectru larg, antispasmodic, imunostimulent, antireumatic, antiseptic, antiviral, cardiac, carminativ, cicatrizant, diuretic, hipertensiv,  insecticid, antiparazitar, tonic general. Poate fi utilizat atat intern cat si extern . Este util in caz de :

– infectii respiratorii ( tuse, gripa, viroze, amigdalite, rino-faringite,  bronsite, sinuzite )

– afectiuni digestive ( enterocolite bacteriene si virale , diaree, digestie lenta, colici, paraziti intestinali )

– infectii dentare

– infectii bacteriene

– afectiuni ale aparatului uro-genital

– afectiuni reumatice

– afectiuni ale sistemului nervos ( stres, astenie, insomnie )

– afectiuni ale pielii ( eczeme, acnee)

In cosmetica se utilizeaza in : produse destinate tenului cu probleme, acnee, ten gras, unguente, cataplasme, parfumuri barbatesti, uleiuri de masaj, sampoane, sapun natural.

Se combina bine cu mai multe uleiuri esentiale : lavanda, bergamota, grapefruit, rozmarin, pin si lamaie.

Uleiul esenţial de cimbru poate cauza iritaţii ale pielii, din aceasta cauza nu se utilizeaza nediluat. Nu se recomanda femeilor insarcinate si copiilor sub 7 ani.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 27 mai 2014 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , , ,

Uleiul esential de menta

Imagine

Menta a fost cultivată inca din timpuri străvechi în Egipt si Roma. Originara din regiunea mediteraneana, s-a raspandit in zilele noastre in toata lumea. Exista peste 600 de specii de menta.  Este utilizata in: bucatarie pentru aroma deosebita, aromaterapie, ca planta medicinala sub diferite forme ( ceai, infuzie, macerat, pudra, ulei, etc.) si, deasemenea, in cosmetica.

Uleiul esential este extras din frunze si flori , are o nota de mijloc si un miros proaspat, revigorant, mentolat , patrunzator. Dintre proprietatile terapeutice ale acestui ulei amintim : antiinflamator, astringent, anestezic, analgezic, expectorant, antiseptic, antispasmodic, carminativ, antivomitiv, colagog, decongestionant, tonic, febrifug, hepatic, nervin, sudorific, deodorant, antiparazitar. Astfel isi gaseste utilizarea in diferite afectiuni :

– ale sistemului digestiv :indigestii , enterocolite, diaree, crampe, colici, greata

– ale sistemului respirator: astm, bronsite, laringite, faringite, tuse, pneumonie

– biliare

– reumatice, musculare

– migrene, depresii (este stimulant si revigorant )

– stres, epuizare, oboseala, tulburari de concentrare

– ale pielii : acnee, dermatite, iritatii, prurit ( tonifica si racoreste pielea )

– ale parului : matreata, mancarimi ale scalpului

In cosmetica este folosit in lotiuni si creme pentru fata si corp ( in special pentru tenul gras ), sampoane, geluri de dus, pasta de dinti, apa de gura, uleiuri de masaj, sapunuri naturale, unguente.

Este mult mai concentrat decat alte uleiuri esentiale si nu se utilizeaza nediluat pe piele. Indiferent cum se utilizeaza ( extern sau intern  ), este indicat sa nu se depaseasca doza recomandata. In timpul sarcinii se utilizeaza cu precautie.

Uleiul esenţial de mentă se combina indeosebi cu cele de lavanda, eucalipt, muscata, lamaie si rozmarin.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 28 aprilie 2014 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , , ,

Uleiul esential de Ylang- Ylang

Imagine

Denumit si ” floarea florilor ” Ylang -Ylang este un mic copac intalnit in padurile tropicale, cu flori intens parfumate de culoare galbena.

Uleiul esential, frecvent utilizat in aromaterapie, se extrage din florile proaspete , are o nota de mijloc si un miros delicat, dulce, exotic, floral.

Pe langa utilizarea sa pe scara larga in aromoterapie, uleiul esential de ylang-ylang este, de asemenea, folosit pentru o varietate de scopuri medicinale.

Beneficiile pentru sănătate ale acestui ulei pot fi atribuite proprietatilor sale ca:

– antidepresiv – are un efect calmant asupra minţii şi corpului, relaxeaza trupul si sufletul, combate depresia, insomnia.

– antiseboreic – este benefic în tratarea seboreei, reduce iritatia pielii, ajuta in tratarea infecției.

– antiseptic – ajuta in tratarea si vindecarea taieturilor, arsurilor, ranilor , inhiba dezvoltarea bacteriilor si virusilor la nivelul acestora.

– afrodisiac – actioneaza la nivel mental, ascute simturile, revigoreaza si reduce inhibitiile fiind folosit in cazuri de frigiditate si impotenta.

– hipotensiv – este o solutie simpla si naturala pentru scaderea tensiunii arteriale.

-sedativ – actioneaza ca un calmant in afectiunile nervoase, stres, furie si anxietate.

In cosmetica este folosit in produse pentru ingrijirea parului, reducand excesul de sebum si stimuland cresterea acestuia, sampoane, masti, uleiuri de masaj, parfumuri,  ape de toaleta, creme si lotiuni pentru tenul mixt, sapunuri naturale.

Se combina bine cu uleiul esential de lavanda, bergamota, portocale, grapefruit, lemn de santal, geranium, vetiver.

Precautii: folosit in cantitati excesive, deoarece este foarte puternic, poate da dureri de cap, greata, sensibilitate.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 14 aprilie 2014 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , , ,

Uleiul esential de rozmarin

Imagine

Rozmarinul este foarte cunoscut in regiunea mediteraneana si nu numai, ca planta culinara, fiind folosit in diverse retete pentru aroma sa deosebita.

Uleiul esential, extras din ramurile proaspat inflorite, este un ulei cu nota de mijloc si are un miros fresh, puternic, camforos, cu tonuri ierboase. Se numara printre uleiurile populare datorita beneficiilor sale pentru  sistemul imunitar, sistemul respirator si nervos.

Dintre proprietatile sale le putem enumera pe cele : antibacteriene, antimicrobiene, antiseptice, analgezice, antifungice, expectorante, astringente, hepatice, antidepresive. Actioneaza asupra sistemului nervos, contribuind la imbunatatirea functiei cerebrale, a memoriei si a concentrarii. Folosit in lampa de aromaterapie stimuleaza, revigoreaza si racoreste. Pe langa aceasta isi gaseste utilizarea in  :

– raceli, bronsite, sinuzite, gripa , tuse, astm

– indigestii, constipatie, colite

– tulburari hepatice si biliare

– migrene

– depresii

– dureri reumatice

– dureri musculare

– circulatie deficitara

– varice

– probleme ale pielii : eczeme, acnee, ten gras, dermatite. Aplicat prin masaj hraneste, tonifica pielea , imbunatateste circulatia si amelioareaza durerile.

– probleme ale parului (matreata, caderea parului ). Folosit regulat, hraneste scalpul, elimina matreata si ajuta la regenerarea firului de par.

Este utilizat pe scara larga in produsele de ingrijire: creme, sampoane, lotiuni, masti pentru ten mixt sau gras, deodorante, creme anticelulitice, uleiuri de masaj, sapunuri naturale.

Uleiul esential de rozmarin se poate combina cu alte uleiuri esentiale cum ar fi cele de lavanda, geranium, menta, lemongrass, citronella si lemn de cedru.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 2 aprilie 2014 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , , ,

Uleiul esential de Tea Tree

Imagine

Acest ulei cu o note de mijloc, lemnoase, se extrage din frunzele arborelui de Tea Tree, originar din Australia.  Australienii folosesc de sute de ani frunzele acestui copac pentru tratarea si dezinfectarea ranilor si in diferite probleme ale pielii. Cunoscut pentru proprietatile sale dezinfectante si de vindecare de mai bine de un secol, este unul dintre uleiurile care ar trebui sa se regaseasca in casa nostra. Exista dovezi stiintifice care sustin eficacitatea sa in lupta cu bacteriile , fiind un veritabil antibiotic natural.

Beneficiile sale pentru sănătate pot fi atribuite proprietatilor sale ca: antiviral, dezinfectant, cicatrizant, antibacterian, antimicrobian, antiseptic, expectorant, sudorific, antiinflamator, antifungic, insecticid, antiinfectios, tonic.  Astfel poate fi folosit in:

– stimularea sistemului imunitar

– infectii ale aparatului respirator ( tuse, bronsita, gripa, raceala, sinuzita ) sub forma de inhalatii  sau in baie.

– afectiuni ale aparatului genito-urinar

– artrita ( reduce si calmeaza durerea articulatiilor )

– dureri musculare

– reumatism

– afectiuni ale pielii ( ten gras, acnee, abcese, arsuri, herpes, rani infectate, micoze, pete, urticarie, dermatita, erupţii cutanate, negi, intepaturi de insecte)

– ingrijirea parului ( matreata, scalp cu probleme )

– ingrijirea unghiilor

Este un ingredient foarte mult utilizat in produsele cosmetice si de igiena: sampoane, geluri, creme, masti, balsamuri, deodorante, pasta de dinti, uleiuri de masaj, sapunuri.

Datorita calitatilor sale dezinfectante poate fi folosit cu succes si in produsele de uz casnic ( improspateaza , dezinfecteaza si curata mucegaiul ).

Uleiul esential de tea tree se utilizeaza doar extern !

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 18 martie 2014 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , , ,

Uleiul esential de melissa ( roinita )

Imagine

Melissa sau roinita este o planta valoroasa originara din regiunea mediteraneana insa creste si pe teritoriul tarii noastre. Uleiul esential este extras din frunzele si florile plantei si are un miros dulce , proaspat, de citrice, cu o nota de mijloc.

Acest ulei are utilizari pe scara larga in aromaterapie, in diferite afectiuni fizice si emotionale, beneficiile lui pentru sanatate fiind foarte cunoscute. Dintre proprietatile terapeutice ale uleiului de Melissa le putem enumera pe cele antidepresive, antimicrobiene, antivirale, antispastice, bactericide, febrifuge, hipotensive, sudorifice și tonice. Recunoscut pentru efectele sale sedative si calmante, uleiul esențial de Melissa redă echilibrul în stările de nervozitate, lupta impotriva depresiei și întărește memoria. Având un efect tonic general, el conferă o stare de bine și combate insomniile. Ajuta in probleme ale sistemului digestiv, in caz de greață, flatulență, vărsături si deasemenea in dureri de cap si migrene asociate cu raceala, avand un efect de racire in caz de febra.

Pe langa acestea  are si  rol antiinflamator, ajutând la tratarea înțepăturilor de insecte.

Este utilizat in acnee, eczeme, diferite infectii ale pielii . Folosit in cosmetica, regleaza functia glandelor sebacee fiind recomandat in special pentru pielea grasa, acneica si cu pori deschisi, par gras, matreata.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 26 februarie 2014 în Uleiurile esentiale

 

Etichete: , , ,

 
Signature

THE Fashion Blog

Arome de poveste

sapun si cosmetice naturale

Ligia Pop

Autor, Raw Chef, Consultant Nutriție

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună